Ai logo orig liten

Yinyoga

En vilsam form av yoga
 

Yinyoga är en blandning av yoga, mindfulness och kinesisk medicin. En lugn och passiv form av yoga där musklerna slappnar av helt med hjälp av kroppens egen tyngd. Vi sitter och ligger i olika positioner under en längre tid, vanligtvis 3-5 min. Ställen i våra kroppar vi sällan kommer åt börjar sakta öppnas och vi kommer på djupet åt bindväv(fascia), skelett och kroppen renas från slaggprodukter. I yinyogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi undviker att hålla kroppen i ytterlägen. Yinyogan har inte några "perfekta positioner". Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare.

Vi stannar i varje ställning under flera minuter och lär vi oss observera och acceptera vad som händer i kropp och sinne och praktiserar samtidigt medveten närvaro, mindfulness. Istället för att, som de flesta andra yogaformer, använda sig av kroppen för att komma in i en position, använder vi positionen för att komma in i kroppen.

Yinyogan kallades från början daoist-yoga och har sitt ursprung i Kina och kinesisk medicin. Istället för att med nålar stimulera de olika meridianerna i kroppen placerade man kroppen i olika relativt lätta ställningar under en viss tid. På så sätt stimulerades samma delar som vid akupunktur och med liknande effekt. Effekten av yinyogan är liknande den vi får vid en akupunkturbehandling, lugn och energifylld.

Yinyoga passar alla människor och kroppar. Särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Också perfekt komplement till annan fysisk aktivitet.